Jogurt je tradičná a najmä zdravá potravina, ktorá by nemala chýbať v našom jedálničku. Prístroje Sous-Vide môžete použiť aj na výrobu jogurtu, preto tento recept zverejňujeme na našich stránkach.
Jogurt je v podstate len kysnuté mlieko, avšak tajomstvo úspechu jeho výroby spočíva v špeciálnych baktériách, čase kysnutia a teploty prostredia. Baktérií používaných na výrobu jogurtu je množstvo druhov a spadajú pod označenie „jogurtová kultúra“. Nie sú potrebné len na to, aby sme si mali na čom pochutiť, ale sú nevyhnutné aj pre naše telo. Laktobacily sú dôležité pre náš črevný trakt, kde pôsobia proti hnilobným baktériám, čo sa prejaví oslabením nadúvania, brušných bolestí a znížením rizika vzniku rakoviny hrubého čreva. Je bohatým zdrojom vápnika, horčíka, vitamínov rozpustných v tukoch(A,D,E,K) a B vitamínov.
Jogurt objavili ľudia už vyše 500 rokov pred Kristom. Vznikol asi spontánnym skvasením infikovaného kozieho mlieka v kožených vakoch. Pre kočovné kmene Euroázie to bol hlavný spôsob obživy lebo jogurt zasýtil viac ako mlieko. Do Európy sa jogurt dostal z Orientu a bol dlho dostupný len v lekárňach ako liečivo proti hnačkám a brušným kolikám.
Ak patríte medzi závislých konzumentov jogurtu, iste oceníte možnosť spraviť si lahodný jogurt priamo doma. Je to jednoduché, ušetríte a máte istotu že konzumujete pravý jogurt bez pridanej chémie.
Potrebujete 4 veci: mlieko, biely jogurt, čas (8-12 hodín) a vodný kúpeľ s konštantnou teplotou 40˚C, ktorú vám môže udržiavať napríklad Sous-Vide Home Chef.
Čisté sklenené poháre so šroubovacím viečkom s objemom max 350ml treba najskôr sterilizovať, čo dosiahnete naliatím vriacej vody na 1 minútu. Vrchnáky položte na poháre nech sa sparia. Nie je to 100% sterilizácia, ale v domácich podmienkach dostatočná. Potom vodu vylejte, najlepšie do nádoby, v ktorej budú poháre zahrievané. Do vychladnutých pohárov dajte po 1-2 lyžiciach bieleho jogurtu (ideálna je biela Aktivia) a zalejte plnotučným alebo polotučným čerstvým mliekom. Dôkladne premiešajte. Pri príprave domáceho jogurtu potrebujete na 1 l mlieka asi 120 g bieleho jogurtu( 1 balenie aktivie). Ak do mlieka zamiešate viac jogurtu, kvasenie prebehne rýchlejšie a naopak, ak dáte menej, bude čas potrebný na skvasenie dlhší. Zašroubujte viečka a dajte do nádoby s vodou ohrievanou na 40˚C na 8-12 hodín. Teplota vyššia ako 40˚C zabíja jogurtovú kultúru. Potom poháre vyberte a po vychladnutí dajte do chladničky, kde sa proces kvasenia spomalí. Po vychladnutí sa môžte pustiť do vášho vlastnoručne vyrobeného jogurtu. Jogurt v neotvorenom pohári možte skladovať v chladničke asi týždeň.
Prajeme veľa úspechov pri výrobe vlastného jogurtu a dobrú chuť!