Perfektné steaky, úžasné chute, zdravý spôsob prípravy... to všetko je Sous-Vide

5.0 out of 5 based on 2 votes

Sous-Vide - metóda varenia, pri ktorej sú potraviny zabalené vo vákuových vreckách varené dlhý čas pri nízkej, presne stanovenej teplote. Názov Sous-Vide (su vít) pochádza z francúzštiny a v preklade znamená “vo vákuu”. Touto metódou je možné dosiahnuť rovnomernú tepelnú úpravu suroviny, a dosiahnuť nenapodobiteľné chute a konzistencie. A prináša aj mnoho ďaľších výhod.


Perfektné steaky

Sous Vide sa používa predovšetkým na prípravu mäsa. Aj neskúsený kuchár dokáže takto pripraviť dokonalý steak. Dokonca aj z menej kvalitných rezov mäsa. A to bez nepríjemných prekvapení v podobe surového stredu alebo spečených okrajov.

Pri štandardnej príprave, sa mäso ohrieva pri vysokých teplotách (na grile až pri 500°C). Steak je hotový, keď jeho vnútro dosiahne požadovanú teplotu (pre úpravu medium je to 60°C). Kým ale stred steaku túto teplotu dosiahne, jeho okraje su už zahriate na vyššiu teplotu. Výsledkom sú prepečené a vysušené okraje. Naopak pri technike Sous-Vide dosiahneme steak rovnomerne prepečený od okraja až po stred. A pritom sa pri takejto príprave steak nemôže prepiecť!

 


Jednoduchá a nenáročná príprava

Spôsob prípravy je jednoduchý:

  1. Okorenené mäso vložíme do vákuovacieho vrecka a odsajeme vzduch
  2. Nastavíme teplotu vody na Sous-Vide prístroji podľa požadovaného stupňa prepečenia, v našom prípade chceme o niečo menej ako medium, napríklad 58°C
  3. Vrecko s mäsom vložíme do vody. Podľa tabuliek a hrúbky mäsa zistíme potrebný čas a tešíme sa na perfektný steak.
  4. Mäso vyberieme a zvonku ho na pár sekúnd opečieme na veľmi horúcom oleji, aby sme získali vzhľad perfektného steaku.

Varenie prebieha automaticky, nemusíme nič kontrolovať, obracať a podlievať, čím sa minimalizuje čas, ktorý musíme venovať príprave jedla.


Úžasná chuť a konzistencia

Pri varení vo vákuu neuniká žiadna šťava a tým neuniká ani chuť. Vynikne prirodzená chuť varenej suroviny. Pridaním rôznych marinád a korenín do vákuových vreciek, v ktorých sa surovina pripravuje, môžeme vyčarovať iným spôsobom často nedosiahnuteľné chute. Varením pri presne stanovenej teplote môžeme ovplyvňovať aj konzistenciu varených surovín.

 

Výhody Sous-Vide

  • Rovnomerná tepelná úprava presne podľa nášho želania
  • Výborné výsledky aj pre menej skúsených kuchárov
  • Ani pri dlhšej dobe varenia nedochádza k prevareniu
  • Možnosť dlhšej tepelnej úpravy
    • zničí baktérie a iné nežiaduce mikroorganizmy – mäso sa stáva bezpečnejším
    • rozkladá spojivové tkanivá - mäso sa stáva krehkejším
  • Menej Vášho času v kuchyni - varenie prebieha automaticky